Tilan historiaa

Pollin Pihan taustaa:

Pollin Piha sijaitsee Taivassalossa 45km Turusta ja 35km Uudestakaupungista, välittömässä Kustavintien läheisyydessä osoitteessa Lahdenperäntie 142, 23310 Taivassalo.

Aluksi hieman nimestä Pollin Piha , joka varmaan aiheuttaa ihmetystä ensi alkuun. Pollin Piha sijaitsee Pollila-nimisellä maatilalla, Pollilan kylässä Taivassalossa. Pollila nimenä löytyy aikakirjoista jo 1700-luvulta. Pollila on todennäköisesti lohkaistu tuolloin jostakin suuremmasta kantatilasta.

 

Pollilan viimeisenä varsinaisena asukkaana eleli tilalla Paavo Rantanen 1912-2007. Tilalla syntyneistä asukkaista ehkä tunnetuin oli Gunnar Rantanen, joka oli arvostettu seppä seudulla. Gunnar asui viereisellä tilalla, jossa varsinainen paja sijaitsee edelleen. Gunnarin luokse ihmiset tulivat kaukaakin, koska hän oli erittäin taitava käsistään. Gunnarin isä Emanuel Rantanen on rakentanut tilalla sijaitsevan kivinavetan 1920. Navetta on rakennettu paikallisesta kivestä,  jota on kahta laatua punaista ja harmaata. Kivenhakkuuvälineistö on säästynyt ja herättää nykypäiväisesti alkeellisuudellaan ihmetystä. Miten moisilla käsityökaluilla on saatu muokattua tunnetusti kovalaatuista kiveä. Rakennuksista ja huonekaluista huokuu vahva käsityönleima; tehdään kerralla kunnolla, aikaa säästämättä.  Järjestys on ollut se, että ensin tehdään kunnollinen työkalu ja sillä tehty tarvittava esine.

 

2007 perikunta myi tilan Milla ja Antti Lahdenperälle.  Astuessamme ensimmäistä kertaa sisälle taloon tuntui, kuin aika olisi pysähtynyt. Sisälle ei tullut juoksevaa vettä, joka on ollut ehkäpä talon pelastus. Mitään rakenteita ei ollut pilattu 70-luvun rakennustekniikalla, vaan kaikki materiaali oli hengittävää ”luomua”. Tila oli valmiiksi kalustettu. Kaikki entisaikojen maatilan tarve-esineistö oli säästetty. Ulkovarastoissa työkalut ja hevoskalusto olivat valmiina töihin. Vain kotieläimet puuttuivat. Nyt esineet on laitettu esille piharakennuksiin Liisa Lahdenperän toimesta. Tämän lisäksi esitteillä on Lahdenperän tilalta tuotuja aikakauden vaatteita, koristekankaita ja hevoskalustoa.

 

Ostohetkellä tila oli päällisin puolin huonossa maalissa. Osin laudoitukset ja katot olivat kokeneet kovia. Kivijalat olivat kuitenkin hyvässä ryhdissä ja seinät olivat suorassa. Tämä helpotti korjaustoimenpiteitä. Tilaa alettiin korjata rakennus kerrallaan. Lähes kaikki puutavara on omasta metsästä, ja näistä puista on muokattu tarvittavat osat.  Suurena apuna urakassa ovat olleet Tapani ja Liisa Lahdenperä. Naapuri maanviljelijä Juhani Palo on ollut osan aikaa rakennusprojektissa mukana ja paikallisia yrityksiä on käytetty erikoisasiantuntemusta vaativissa töissä. Ulkorakennukset ovat maalattu paikallisen Louhen värin punamulta keittomaalilla.

 

Nykypäivänä Pollin Piha tarjoaa ekologisia vaatteita, biohajoavia pesuaineita, paikallisia käsitöitä ja kahvilapalveluita. Tämän lisäksi tiloja voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin ja kokouksiin. Jos olet järjestämässä kokousta tai muuta tilaisuutta, ota yhteyttä niin räätälöidään sinulle sopiva paketti.

 

yhteystiedot: Milla Lahdenperä  p. 040-4193111 / email. milla@pollinpiha.fi

pollinpiha@gmail.com